Bouwcommunicatie
De hoofdtaak van een omgevingsmanager is communiceren. Communiceren met de, omgeving, ook wel de stakeholders genoemd.
Maar ook communiceren intern binnen het projectteam is belangrijk. Doelstelling is dat alle neuzen binnen het project dezelfde kant opstaan, zodat een project niet te veel hobbels kent.
Een omgevingsmanager vangt de communicatie af en zorgt zo dat iedereen binnen een project doet waar hij goed in is. Vroeger namen vaak projectleiders of uitvoerders de communicatietaken binnen een project op zich.
Probleem is dan dat verschillende belangen door elkaar kunnen gaan lopen. Een omgevingsmanager bewaakt de belangen van het project op langere termijn en zorgt zo voor continuïteit.
Wat wij voor u doen
- Locatie bezoek
- Stakeholders in kaart brengen
- In contact treden met stakeholders
- Stakeholders analyseren
- Een BLVC-plan maken
- Het BLVC-plan uitvoeren
- Bijhouden van een omgevingsapp
- Omgevings- en projectrisico’s identificeren
- Omgeving risico's beheersen
- Intern afstemmen
- Extern afstemmen
Conditionering
De meeste omgevingsmanagers in projecten houden zich enkel bezig met bouwcommunicatie.
Er zijn ook omgevingsmanagers die zich bezighouden met het coördineren van de niet technische zaken binnen een project. Dit wordt conditionering genoemd.
Onder conditionering vallen onder andere de volgende taken:
- Vergunningenmanagement
- Coördinatie archeologie
- Coördinatie niet gesprongen explosieven (NGE)
- Coördinatie flora en fauna
- Coördinatie bodem
Voor de onderdelen archeologie, NGE, flora en fauna, bodem zet hij specialisten in. Vaak een extern onderzoeksbureau dat een adviesrapport schrijft. Als je als omgevingsmanager de adviezen uit deze rapporten goed opvolgt heb je al een groot gedeelte van je risico’s beheerst.
Een uitzondering hierop is het vergunningenmanagement. Dit wordt vaak uitgevoerd door een vergunningenadviseur binnen het project. Zijn taak is het tijdig aanvragen van vergunningen en zorgen dat deze goed zijn ingediend.
Dit is moeilijker dan het lijkt omdat er vaak verschillende onderzoeksrapporten en tekeningen moeten worden geproduceerd voordat een vergunning kan worden aangevraagd.
Sturen op doorlooptijden, zowel extern als intern, en zorgen dat de projectplanning wordt gehaald zijn belangrijke aspecten. De omgevingsmanager stuurt op hoofdlijnen de vergunningenadviseur aan en controleert de volgende zaken:
- Worden de individuele doorlooptijden van de vergunningen gehaald? Wordt de projectplanning gehaald
- Zijn de vergunningsvoorschriften goed overgedragen en geborgd in het projectteam?
- Vergunningenmanagement
- Coördinatie archeologie
- Coördinatie niet gesprongen explosieven (NGE)
- Coördinatie flora en fauna
- Coördinatie bodem
Vergunningsmanagement
Een uitzondering hierop is het vergunningenmanagement. Dit wordt vaak uitgevoerd door een vergunningenadviseur binnen het project. Zijn taak is het tijdig aanvragen van vergunningen en zorgen dat deze goed zijn ingediend.
Dit is moeilijker dan het lijkt omdat er vaak verschillende onderzoeksrapporten en tekeningen moeten worden geproduceerd voordat een vergunning kan worden aangevraagd. Sturen op doorlooptijden, zowel extern als intern, en zorgen dat de projectplanning wordt gehaald zijn belangrijke aspecten.
De omgevingsmanager stuurt op hoofdlijnen de vergunningenadviseur aan en controleert de volgende zaken:
De voorfase
Voorafgaand aan een project moet er veel worden uitgezocht en worden voorbereid. Er is een initiatiefplan, maar belangen van stakeholders en hoe het plan daar mee te verenigen zijn nog niet helder.
Als een omgevingsmanager voor dit traject wordt ingezet, dan noemen we dit strategisch omgevingsmanagement’.
Naast veel afstemmen met de omgeving is met name afstemmen met de initiatiefnemer, vaak een overheidsinstantie, belangrijk.
Volgens de nieuwe Omgevingswet moeten publieke instellingen een omgevingsvisie opstellen. De belangen van alle stakeholders zijn hierin meegenomen. Dit noemen we burgerparticipatie.
Ter voorbereiding op de tenderfase maakt de omgevingsmanager een BLVC-plan. Dit staat voor bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie. Dit plan maakt vaak onderdeel uit van de aanbestedingsstukken, zodat een inschrijvende partij op een tender weet wat het kader is waarbinnen men kan handelen. De tenderfase van een infra- of bouwproject
Een omgevingsmanager inhuren?
Wij bieden in elke fase van een project omgevingsmanagers aan. Wij zijn procesmatig sterk en onderscheiden ons met frisse ideeën.